DOÇENTLİK BAŞVURULARI
Doçenlik süreci ile ilgili herşey
Sağlık Bilimleri Temel Alanı Doçentlik Sınavı Şartları ve Kriterleri
I) Başvuru Şartları
2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 24. Maddesine göre Doçentlik Sınavı Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı tarafından yılda iki defa yapılmakta olup, başvuru şartları şu şekilde ifade edilmektedir.
(1) Bir lisans diploması aldıktan sonra, doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak,
(2) Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen merkezî bir yabancı dil sınavından en az elli beş puan veya uluslararası geçerliliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavından buna denk bir puan almış olmak; doçentlik bilim alanının belli bir yabancı dille ilgili olması halinde ise bu sınavı başka bir yabancı dilde vermek.
(3) Üniversitelerarası Kurulun görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından her bir bilim veya sanat disiplininin özellikleri dikkate alınarak belirlenecek yeterli sayı ve nitelikte özgün bilimsel yayın ve çalışmalar yapmak.
II) Başvuru Kriterleri
Başvuru Kriterleri Üniversitelerarası Kurulun görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından her bir bilim veya sanat disiplininin özellikleri dikkate alınarak çıkarılmıştır.
Başvurulacak olan Temel Alanlar ve Bilim Alanları ile Anahtar Kelimeler
http://www.uak.gov.tr/temelalan/2019M_BilimAlanlariAnahtarKelimeler_140319.pdf
Aday başvurusunda bilim alanı belirtmelidir.
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
http://www.uak.gov.tr/temelalan/TA_Tablo10_2019M_140319.pdf
Başlıca Yazar: Aşağıda belirtilen makalelerde aday başlıca yazar sayılır:
a) Tek yazarlı makale
b) Makalenin yazarlarından ilk sırada yer alan yazar.
c) Danışmanlığını yaptığı lisansüstü öğrenci(ler) ile birlikte yazılmış makale (aynı makalede birden fazla öğrenci ve ikinci danışman da yer alabilir).
***Toplamda 10 farklı puanlanacak kriter bulunmaktadır.
1.Uluslararası Makale Kriteri
a) SSCI, SCI, SCI- Expanded veya AHCI kapsamındaki dergilerde yayımlanmış özgün araştırma makalelerinde makale başına toplamda 20 puan
b) Uluslararası alan indeksleri tarafından taranan (a bendinde belirtilen indeksler dışındaki indekslerde yer alan) dergilerde yayımlanmış özgün araştırma makalelerinde makale başına 10 puan
c) a bendi kapsamındaki dergilerde yayımlanan vak’a takdimi makalelerinde makale başına 5 puan
Bu maddenin a bendi kapsamında en az bir makalede başlıca yazar olmak kaydıyla en az 40 puan alınmalıdır.
Örnek vermek gerekirse; “CESUR, SIDIKA, and EMİNE UFUK DERİNSU. 2017. “Effect of Aging on Temporal Resolution .” Turkish Journal of Geriatrics 20 (3). Turkish Journal of Geriatrics: 178–86.” Künyeli makale de 1. Yazar başvuruda makalenin uluslar arası hakemli dergilerde yayınlanması, derginin SCI-Expanded kapsamında olması ve çift yazarlı olmasından dolayı toplam puanın 0.8 i olan olan 16 puanı alır.
Bu bölümde puanlanan makalelerin başvurulan doçentlik bilim alanı ile ilgili ve adayın hazırladığı lisansüstü tezlerden üretilmemiş olması kaydıyla (editöre mektup, özet, derleme ve kitap kritiği hariç) tam araştırma makaleleri olması gerekldir.
2.Ulusal Makale Kriteri
a) ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makalelerde makale başına 8 puan
***ULAKBİM Tarafından Taranan Dergiler:
https://trdizin.gov.tr/statistics/listAcceptedJournals.xhtml
Örnek vermek gerekire; “KORKUT, BORA, FUNDA YANIKOĞLU, and DİLEK TAĞTEKİN. 2012. “Ön Bölgedeki Defektlere Direkt Kompozit Rezin Restorasyonlarla Estetik Yaklaşımlar 3 Olgu Sunumu.” Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 2012 (6). Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi: 7–15.”Künyeli makale de 1. Yazar başvuruda makalenin ulusal dergide, derginin ULAKBİM tarafından taranan dergiler kapsamında olması ve üç yazarlı olmasından dolayı toplam puanın yarısı olan 4 puanı alır.
Bu maddenin a bendi kapsamında en az 8 puan alınmalıdır. Yabancı uyruklu adaylar ile yurtdışı doçentlik denkliği başvurusu yapan adaylar, ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale koşulunu sağlayamamaları durumunda, bunun yerine aynı puanı birinci maddenin a veya b bendi kapsamında sağlayacaklardır.
Bu bölümde puanlanan makalelerin başvurulan doçentlik bilim alanı ile ilgili ve adayın hazırladığı lisansüstü tezlerden üretilmemiş olması gereklidir.
3.Lisansüstü Tezlerden Üretilmiş Yayın Kriteri
Adayın hazırladığı lisansüstü tezleriyle ilgili olmak kaydıyla;
a) SCI, SCI-Expanded, SSCI, AHCI veya alan indeksleri kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale 10 puan
b) Diğer uluslararası ve ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makale 5 puan
c) Uluslararası sempozyumda/kongrede sunulmuş ve tam metni basılmış alanında bilime katkı sağlayan sözlü bildiri 5 puan
d) Ulusal sempozyumda/kongrede sunulmuş ve tam metni basılmış alanında bilime katkı sağlayan sözlü bildiri 3 puan
Bu madde kapsamında en az 1 yayın zorunludur. Bu maddeden en fazla 10 puan alınabilir.
4.Kitap Kriteri
a) Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap 20 puan
b) Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap editörlüğü veya bölüm yazarlığı 10 puan
c) Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap 15 puan
d) Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitap editörlüğü veya bölüm yazarlığı 8 puan
Bu bölümde puanlanan makalelerin başvurulan doçentlik bilim alanı ile ilgili ve adayın hazırladığı lisansüstü tezlerden üretilmemiş olması gereklidir.
Bu madde kapsamında aynı kitaptaki bölümlerden en fazla ikisi dikkate alınır. Bu madde kapsamında en fazla 20 puan alınabilir.
***Danıştay 8. Dairesi, 20.12.2018 tarih, E.2016/2365 ve K.2018 /8777 sayılı kararıyla Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme, Fen Bilimleri ve Matematik, Filoloji, Hukuk, İlahiyat, Mimarlık, Planlama, Tasarım, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler, Ziraat, Orman ve Su Ürünleri, Spor Bilimleri Temel Alanlarının tümünde “Tanımlar” başlığı altında yer alan “Tanınmış Ulusal Yayınevi”, ”Tanınmış Uluslararası Yayınevi”, ibarelerinin iptaline karar verdi.
Madde 4’de aday editörlüğünü yapmış olduğu ve aynı zamanda söz konusu kitap içerisinde bölüm yazarlığı da yapmış olduğu bir kitapta (madde 4b) hem de (madde 4c), kapsamında puan alabilecektir.
5.Patent Kriteri
Uluslararası Patent: Uluslararası araştırma ofisleri tarafından (PCT – Patent Cooperation Treaty) buluşun yeni ve buluş basamağı içerdiğine dair araştırma raporu alınmış patent başvurusu
Ulusal Patent: Türk Patent Enstitüsü tarafından buluşun yeni ve buluş basamağı içerdiğine dair araştırma raporu alınmış patent başvurusu
a) Uluslararası patent 20
b) Ulusal patent 10 puan alır.
Patentlerde puan kişi sayısına bölünür. Başvurulan doçentlik bilim alanı ile ilgili olmalıdır.
6.Atıf Kriteri
a) SCI, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI tarafından taranan dergilerde; Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için 3 puan
b) SCI, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI dışındaki endeksler tarafından taranan dergilerde; Uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda bölüm yazarı olarak yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için 2 puan
c) Ulusal hakemli dergilerde; Ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış kitaplarda yayımlanan ve adayın yazar olarak yer almadığı yayınlardan her birinde, metin içindeki atıf sayısına bakılmaksızın adayın atıf yapılan her eseri için 1 puan
Bu madde kapsamında en az 4 puan alınması zorunludur. Bu madde kapsamında en fazla 20 puan alınabilir.
7.Lisansüstü Tez Danışmanlığı Kriteri
Adayın danışmanlığını yürüttüğü tamamlanan lisansüstü tezlerden
a) Doktora/Doktoraya Eşdeğer Uzmanlık 4 puan,
b) Yüksek lisans 2 puan alır.
Bu madde kapsamında en fazla 10 puan alınabilir. İkinci/eş danışman olması durumunda asıl danışman a ve b bentleri için öngörülen puanların tamamını, ikinci danışman ise yarısını alır.
8.Bilimsel Araştırma Projesi Kriteri
a) Devam eden veya başarı ile tamamlanmış AB Çerçeve Programı Bilimsel Araştırma Projesinde koordinatör / baş araştırmacı olmak 15 puan
b) Devam eden veya başarı ile tamamlanmış AB Çerçeve programı bilimsel araştırma projesinde ortak araştırmacı olmak 10 puan
c) Devam eden veya başarı ile tamamlanmış a ve b bentleri dışındaki uluslararası destekli bilimsel araştırma projelerinde (derleme ve rapor hazırlama çalışmaları hariç) görev almak 6 puan
d) Üniversiteler dışındaki kamu kurumlarıyla yapılan başarıyla tamamlanan veya yürütülen bilimsel araştırma projelerinde görev almak 4 puan alır.
Bu maddeden en fazla 20 puan alınabilir. Üniversitelerde yürütülen BAP projesi yürütücülükleri puanlamaya dahil edilmemiştir.
9.Bilimsel Toplantı Faaliyeti Kriteri(Başvurulan bilim alanı ile ilgili ve adayın hazırladığı lisansüstü tezlerden üretilmemiş olmak kaydıyla)
a) Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan (poster hariç), tam metni veya özeti matbu veya elektronik olarak bildiri kitapçığında yayımlanmış çalışmalar 3 puan
b) Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan (poster hariç), tam metni veya özeti matbu veya elektronik olarak bildiri kitapçığında yayımlanmış çalışmalar 2 puan alır.
10.Eğitim-Öğretim Faaliyeti Kriteri
Doktora eğitimini tamamladıktan sonra açık, uzaktan veya yüz yüze ortamlarda verilmiş ders;
a) Bir dönem yüksek lisans, doktora veya doktoraya eşdeğer uzmanlık dersi 3 puan,
b) Bir dönem ön lisans veya lisans dersi 2 puan alır.
Bu madde kapsamında en az 2 puan almak zorunludur, ancak en fazla 4 puan alınabilir. Yurtiçi veya YÖK tarafından tanınan yurtdışı yükseköğretim kurumlarında en az 2 yıl öğretim elemanı olarak görev yapanlar 2 puan almış sayılır.
Üniversite bünyesinde bulunmayan doçent adaylarının ders verme yükümlülüğü bulundukları kurumda herhangi bir faaliyete karşılık gelmemektedir.
Üniversite dışında çalışan adayların herhangi bir devlet ya da vakıf üniversitesinde görevlendirme ile ön lisans ya da lisans dersine girmeleri halinde 9. Maddede belirtilen şartlara uygun olmak şartıyla kabul edilir.
Kısaltmalar: